Je Jey

Eind 2016 is Je Jey bij ons gekomen. Haar volledige naam luidt Je Jey of the Cuddle Corner. Ze komt dus van kennel the Cuddle Corner uit Ossendrecht. Ze is geboren op 28 september 2016. De “link” die we hebben gemaakt naar Priya is vader Sjaakie van het nest van Priya en van Je Jey. Kennel the Cuddle Corner en kennel Bundle of Love zijn beiden aangesloten bij de TTCN.

Zowel Je als Jey hebben als betekenis in het Tibetaans  de bijzondere. Voor ons is ze dat zeker. Ze was het kleintje uit het nest en charmeerde ons al direct.

IMG-20161010-WA0001

Hierboven ligt ze rechts naast de 2 andere teefjes uit het nest. Hierna zie je een foto op weg naar ons huis, veilig in haar 1e mandje.

IMG-20161119-WA0015

We vonden het fijn dat ze nog een aantal maanden bij onze Sjors kon zijn, hij gaf haar een veilig gevoel en liet ook bij haar weer alles toe wat ze uitspookte bij hem. Ze lag graag tegen hem aan te slapen.

 

 

 

 

 

 

Ze groeide goed, maar ze is nooit een grote eter geweest. Behoorlijk kieskeurig wat betreft de voeding.

IMG-20170323-WA0004

Vanaf september 2017 is ze alleen bij ons, Sjors is eind augustus 2017 overleden.

 

Ze gaat overal mee naar toe en is redelijk makkelijk in de omgang. Je Jey is een vrolijke hond, waaks en nog steeds een ondeugd.

De officiële stamboomgegevens van Je Jey kunt u vinden onder NHSB nummer 3058676 bij de site van de Raad van Beheer.

Link:

https://www.houdenvanhonden.nl/generaties-gezondheid-online/hond-details/?id=0016500953058676

Geboren op 28 september 2016, kleuren zwart en wit.

Andere belangrijke gegevens zijn:

HD-A, Norbergwaarde 35.0 – `geen aanwijzingen voor patella luxatie – ECVO dd 26-11-2018 vrij van afwijkingen – PLL vrij – PRA3 vrij – RCD4 drager – NCL drager

Wat betekenen de termen drager, lijder en vrij. 

De erfelijke aanleg zit in de genen, gekregen via de vader-reu en de moeder-teef. Genen zijn stukjes DNA. Ze bepalen voor een groot deel hoe de hond eruit ziet, maar ook bepalen genen of er aanleg is voor erfelijke ziektes. Bij de Tibetaanse Terriërs wordt getest op een paar (vroeger geregeld) voorkomende ziektes.

Soms is één van de twee genen (één gekregen via moeder-teef, één gekregen via vader-reu) van een paar anders dan normaal. Zo’n afwijking heet een mutatie of fout. Dan is de hond een “drager”. Drager van een ziekte heeft een mutatie in maar één van de twee stuks van hetzelfde gen. De hond merkt er niets van, is niet ziek en krijgt de ziekte ook niet omdat het gezonde gen overheerst.

Het spreekt voor zichzelf dat de term “vrij” betekent dat de gen-paren voor de erfelijke ziektes beiden gezond zijn. De hond krijgt de erfelijke ziekte niet en zal het ook niet overdragen bij fokken.

Lijder daarentegen betekent dat de hond de ziekte bij zich draagt en ook kan/zal krijgen.

Men probeert met honden te fokken waarbij de volgende combinaties mogelijk zijn per erfelijke afwijking c.q. ziekte: vrij  x  vrij en drager  x  vrij. Op deze wijze komen in ieder geval de ziektes waarop momenteel wordt getest steeds minder voor.

Op de site van de Tibetaanse Terrier Club Nederland (TTCN) kunt u over de eerdergenoemde erfelijke ziektes informatie bekijken onder menukeuze gezondheid.